Het begon allemaal tijdens een weekend met mijn (bier)vrienden van Stichting Braeck in mei 2003. Pino legde ons uit wat geocachen was en nam ons mee voor de multicache Duck's Paradise bij Heerhugowaard.
Een week later vond ik (zonder GPS) Pino's eigen cache Braeck, het 2e ei van Pino. Hierna meldde ik me aan bij geocaching.com onder de naam 'Biertje' en kocht ik een Garmin Geko 201. De dag erna vertrok ik met vrienden op vakantie naar Spanje, waar we 2 caches vonden: een traditional en een multi. Een nieuwe hobby was geboren!
Het is nog steeds een sport om een nieuwe cache als eerste te vinden. Dat heette vroeger de 'ontmaagding' van een cache. Tegenwoordig spreekt men over 'First to find' (FTF). Op 29 december 2003 vond ik mijn eerste maagd: Gevelstenen in Delft. De puzzel was door mijn goede vriend Miauw opgelost en ik bleek de eerste die direct bij opening van het café de nieuwe cache kon loggen. Daarmee was ik Pyne, de super-ontmaagder in die tijd, te slim af. 's Avonds maakte ik in hetzelfde café nog kennis met Ambtenaartje, de cachelegger.
Het begrip De Driehoek werd op 14 februari 2004 door Team Minouschka geïntroduceerd in een forumdiscussie, als reactie op de (moeilijke?) puzzels die in de driehoek Delft-Den Haag-Zoetermeer verschenen. Speciaal voor het Watch-it!! Event van april 2004 vormden 7 van hen een team onder de naam Hardcore Triangle.
De Hardcore Triangle (HCT) was een cluster van teams binnen de driehoek Delft-Den Haag-Zoetermeer, en ontstond in maart 2004 vanwege het Watch-it!! Event van april 2004. De HCT kende de volgende leden: Albrt, Lady Cachetta, Pyne, Thex, Watjes en Biertje. Later sloot Quaerens zich aan. Ook na het event gingen zij nog regelmatig samen op pad. Op de foto zijn ze in hun fraaie T-shirt op zoek naar De Driehoek.
Mijn eerste eigen cache Oranje Boven! kwam online in februari 2004. Het is een fototocht door Delft langs koninklijke plekjes, naar een idee van Miauw. In totaal heb ik 10 caches geplaatst, waarvan er nog 7 actief zijn.
In 2005 begon Wilxlii Carrotte met zijn Begrippenlijst, een verzameling van zaken en uitdrukkingen uit het (Nederlandse) geocache-wereldje. Ook 'Biertje' komt daar natuurlijk een paar keer in voor:
- Het Biertje-Jorry-syndroom: Het niet kunnen vinden van een aanwijzing bij een waypoint, omdat de ondoordacht neergezette fiets het zicht ontneemt op de aanwijzing.
- Biertje-promillage: 50 promille bierpraat in een log.
- Biertje-voorbereiding: Ongelooflijk intensieve voorbereiding op een cache-dag. Liefst tot op de seconde nauwkeurig worden alle mogelijk te vinden caches van die dag genoteerd op een A4, wat dan moet dienen als leidraad voor een strak tijdschema, zodat na een lange sucesvolle dag geocaching tijdig de laatste trein naar huis kan worden gehaald. Pas in de trein op de terugreis worden de meegenomen blikken bier aangesproken.
- Poolse landdag: In de zomer van 2005 begaf een groep geocachers onder leiding van Biertje zich op de fiets richting de Twee Kerkjes cache in Polen. Na een barre tocht van ongeveer 3 weken was het gezelschap genoodzaakt ter hoogte van Utrecht terug te keren. Het budget was op, maar ieder café tussen Den Haag en Utrecht was in kaart gebracht. "Nog nooit heb ik twee hobby's zo goed kunnen combineren", aldus reisleider Biertje.
Met Braeckvrienden Pino en Corbulo ga ik er sinds 2005 elke maand een dag samen op uit. Tevens sluiten we elk jaar op 31 december het geo-jaar af door het lopen van een multi, waarna de balans kan worden opgemaakt. De jaarlijkse Braeckweekenden (in juni en november) proberen wij altijd te combineren met het vinden van een paar caches, meestal op de heenweg.
Na het langzaam uiteenvallen van de Hardcore Triangle bleek er toch behoefte te zijn om (jaarlijks) met een groepje bekenden erop uit te trekken. Met Pyne, de Watjes, IkbenMamma, Team KIS98 en anderen probeerden we in oktober 2007 tevergeefs een kokertje uit het Comomeer (bij Noordwijkerhout) op te vissen. In augustus 2009 lukte het ons de draak in het bos achter kasteel Drakensteyn te verslaan en liepen we de lastige multi Are you nuts in Voorburg. Omdat we er op het jaarlijkse GME in april 2010 niet bij konden zijn, gingen we een week later alsnog naar het Gooi. In november 2010 liepen we de fantastische nachtcache Waardeloos!, die tevens mijn 3000e cache werd. In februari 2011 volgde de nachtcache Nacht, stikdonkere nacht.
In 2012 verzamelde ik een gezellige groep voor de lastige caches Verzicht (in januari, bij Wassenaar), een alternatief voor het opgeheven GME (april, in het Gooi), en de serie Alleen bij Eb (september, Scheveningen).
Van 2013 tot 2020 ging ik elk jaar met Pyne, de Watjes, IkbenMamma, Team KIS98 en Quaerens een dag op stap in het Gooi, tijdens ons eigen GME (Goois Mini Event).
Vanaf 2019 ga ik een paar keer per jaar een weekend op stap met Eikenhofjes en Xizat. In september 2019 reden we 10 dagen door Amerika, op zoek naar caches uit het jaar 2000 om daarmee te voldoen aan de Jasmer Challenge (een cache vinden uit elke maand en jaar sinds het begin van geocaching).
Ruim 5 jaar lang gebruikte ik de simpele Geko 201 van Garmin. Daarmee heb ik meer dan 1750 caches gevonden. In augustus 2008 kocht ik een Garmin eTrex Legend HCx, die met topografische kaarten werkt. Ik neem daarvoor de (routeerbare) fietskaarten van OpenFietsMap. Omdat de Legend het in juni 2016 ineens begaf, kocht ik toen een Garmin eTrex 20x, in 2021 opgevolgd door een Garmin eTrex 22x.
Vanuit mijn woonplaats Leidschendam bezoek ik bijna alle caches op mijn fiets. Voor caches buiten mijn regio reis ik eerst met de trein en huurde dan op het station voor € 3,85 per dag een OV-fiets. Sinds mei 2019 gebruik ik een Takashi D7 vouwfiets, die gratis mee mag in de trein.
Ik was tot 2020 bewust géén premium member, omdat ik wilde aantonen dat je ook als gratis member (veel) caches kunt vinden en toch een leuke hobby hebt. Maar toen ik aankondigde dat ik na het vinden van mijn 20.000e cache alsnog premium member zou worden, kreeg ik onverwachts dat lidmaatschap cadeau van mijn goede vriend Wilxlii Carrotte.
Zowel bij het bierdrinken als bij het geocachen zijn er drie dingen erg belangrijk: voorbereiding, voorbereiding en voorbereiding. Van te voren thuis mijn route uitstippelen, tijdstip van vertrek bekijken en een dag-planning maken, zijn voor mij al de helft van het plezier. Ik zorg ervoor dat ik onderweg zo min mogelijk verrassingen tegenkom die ik had kunnen voorzien (en die ik dus kon voorkómen). Want de cachelocatie en de verstopmethode zorgen vaak al voor genoeg verrassingen. En een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus ik neem ook altijd ruim voldoende bier mee.
Mail hier naar Biertje
Volg Biertje op Twitter
Na Nederland volgden: Spanje (2003), Frankrijk en Italië (2004), Duitsland en België (2005), Luxemburg, Tsjechië, Engeland en Ierland (2006), Oostenrijk (2008), Portugal (2009), Zwitserland (2010), Finland en Estland (2011), Vaticaanstad, Zweden en Denemarken (2012), Slovenië en Hongarije (2013), Griekenland (2014), Kroatië, Letland en Litouwen (2015), Malta en Polen (2016), Slovakije, Monaco en Albanië (2017), Roemenië, Noorwegen en Bulgarije (2018), Amerika, Canada, Bosnië en Herzegovina (2019), Turkije (2023), Moldavië en Liechtenstein (2024).